Aşırı Sorumluluk Sahibi Olmak Zararlı Mıdır?

Aşırı Sorumluluk Sahibi Olmak Zararlı Mıdır?

Günümüzde insanlar olarak eve ve iş hayatımızda birçok sorumluluk alıyoruz. İş veya şartlar gereği bazı durumlarda daha fazla sorumluluğu yüklenmemiz gerekiyor. Bu sorumlulukları yerine getirmeyecek olursak sanki dünyanın sonu gelecek gibi telaşa kapılıyoruz. Burada araştırdığımız ve tartıştığımız konu bu kadar fazla sorumluluk sahibi olmak ve bu fazladan yükü taşımayı zorunluluk olarak hissetmek gerçekten zararlı mı? Sorumluluklar ne kadar iyi bir şey olsa da her şeyin fazlası zarar diye boşuna denmemiş.

Her insanın bazı iyi olduğu bölümler vardır. Bunlara aile ortamında iyi bir eş, iyi bir anne baba olmakta dahildir. İş hayatında ise yine sizin bir işiniz bulunur ve bu işte uzman olabilirsiniz. Ancak iş şartları gereği veya zorla bilmediğiniz bir işten de sorumlu tutulabilir veya gönüllü olarak o sorumluluğu alabilirsiniz. Bunu yapmanız size zarar verecek ve bilmediğiniz bir dizi karmaşık düşünce içinde döngüye gireceksiniz.

Aşırı sorumluluk almanın zararları gündelik hayatınıza da yansımaya başlayacak. Stres, anksiyete, depresyon, takıntı ve yeme içmenizde bozuklar olmaya başlar. Bunun yanı sıra aile ve iş ortamında iletişim bozuklukları veya ani çıkışlar da kendini gösterecektir.

Neden Aşırı Sorumluluk Sahibi Olmak İsteriz?
Neden Aşırı Sorumluluk Sahibi Olmak İsteriz?

Neden Aşırı Sorumluluk Sahibi Olmak İsteriz?

Bazı insanlar her şeyin kusursuz olmasını isterler ve bunu yapmanın yolunu daha fazla sorumluluk almak oluğuna karar verirler. Bu durumda bilinen, bilinmeyen birçok işi kendi üzerinize alırsınız ve onu en iyi şekilde yapmaya kalkarsınız. Bu durum bir yerden sonra arıza vermeye başlayacaktır, çünkü insan yapısı gereği her işi her şekilde kusursuz yapacak bir yapıya sahip değildir.

İş yerinden örnek vermeye devam edecek olursak. İşi kusursuz halletmeye çalıştığınız için daha kontrolcü bir yapıya bürüneceksiniz. Bu da diğer iş arkadaşlarınız ile iletişim problemine yol açacak. İşin kusursuz olmaması halinde bir acı ve üzüntü çekeceksiniz. Kendinize olan öz güven azalacak. İşi çok iyi yapsa bile en ufak bir yer de hata olursa tatmin olamayacak ve bardağın sadece boş tarafına bakacaksınız. Bunu yapmanız halinde konsantreniz de bir o kadar düşecek ve bu durumdan bir an önce kurtulamazsanız, bu durum daha da kötüye gidecek.

Sonuçları

Aşırı sorumluluk sahibi olmak bazı sonuçları beraberinde getirir. Özellikle kusursuz olmak isteyenler için bu durum daha da kötü bir hal alır. Psikolojik araştırmalar sonucu bu tip birçok insanda anksiyete bozukluğu meydana gelmiştir. Kişiler yaptıklarının çevreye çok fazla etkisi olduğunu düşündüğü için böyle oluyorlar. Endişe ve panik halinde yapılan işlerin ne kadar kusursuz olabileceği aşikar. Bu yüzden olabildiğine bu durumdan sıyrılmaya çalışmanız sizin için daha iyi olacaktır.

İlginizi çekebilecek içerik: Psikolojik Hastalıklar | Temelinde Ne Yatıyor?

Us Psikoloji Instagram hesabı: uspsikoloji