Otizm Nedir Belirtileri Nelerdir?

otizm

Otizm Nedir? Otizm genellikle yaşamın ilk 3 yılında başlar ve ömür boyu devam eder. İletişim ve etkileşimi engellediği için sosyalleşme ile ilgili sorunlar yaratır. Kalıtsal bir hastalıktır.

Otizm Nedenleri

Sosyal iletişimde sorunlara neden olan otizm, genellikle genetik sorunların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu nedenle, ikizlerden birinin otizmi varsa, diğerinde meydana gelme olasılığı yüksektir. Annede doğumdan önce duygusal karışıklık, korku, panik ve zihinsel sorunlar gibi çevresel nedenler de vardır. Ek olarak, rahimde oluşan kızamıkçık virüsü otizmin nedenleri arasındadır. Doğumdan sonra, aşırı ihmal ve bebeği yalnız bırakmak duygusal travmaya neden olabilir ve otizmi tetikleyebilir.

Otizmle Birlikte Görülen Diğer Bozukluklar

Bazı sağlık sorunları da otizmle ilişkili olabilir. Bunlar kasların yavaşlamasına neden olan kalıtsal bir hastalık olan kas distrofisini içerir. Başka bir genetik bozukluk olan Down sendromu da otizm ile ilişkilidir. Bu bozukluk özellikle öğrenme güçlüğü ve fiziksel değişikliklere neden olur. Otizmle beraber, uyku ve beslenme bozuklukları da görülebilir. Otizmli çocukların çoğunluğunda zeka geriliğine rastlanır.

Otizm Belirtileri

Sınırlı ve tekrarlayan davranışlar şeklinde otizm belirtileri, kişinin eylemlerinin aşırı diretmesi, değişikliklere tepki göstermesi, sallanma ve sürekli olarak etrafında dönmesidir.

Otizmli kişilerle iletişim kurarken ortaya çıkan otizm belirtileri dikkat çekicidir. Genellikle dil gelişiminde gecikme, karşılıklı iletişimde zorluk, konuşmada tekrarlanan kelimeler veya cümleler, olağandışı dil kullanımı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Otizmi en iyi şekilde yönetmek ve bireyin yetkinliklerini arttırmak için erken teşhis çok önemlidir. Otizmin belirtileri, özellikle üç yaşından önce, bebeklerde kolayca fark edilir. Otizmli bebekler gülümsemek, yüze bakmak, gözle bir nesneyi takip etmek, sese tepki vermek, anlama becerilerine sahip olmak, yüz ifadelerini anlamak, duyduklarını taklit etmek, jestleri ve mimikleri kullanmak gibi davranışları düzgün gösteremez.

Çocukluk çağında otizmin en çarpıcı belirtileri, oyuncaklarla veya yaşıtlarıyla oynamak, başkalarıyla göz teması kurmak, isimleri denildiğinde bakmak gibi becerilerde eksiklikler olmasıdır.

Böyle davranışlar sergileyen çocukların ebeveynleri, çocuğun gelişim sürecini doğru yöntemlerle geliştirmelidir. Aksi takdirde, başkalarıyla iletişim kuramayan ve kendilerine bakamayan bireyler olurlar.

Tedavi Yöntemleri

Otizmin tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Otizmin başlıca tedavi yöntemleri; alternatif ve destekleyici otizm tedavi yöntemleri, otizmde psikiyatrik tedavi yöntemleri, davranışsal eğitim. Otizm ilaç tedavisi ve tedavi yaklaşımları eğitim kadar önemlidir. Bu nedenle tedavi süreci, uygulanan davranış analizi ile belirlenmelidir. Otizm nedir yazımız hakkında aşağıda yorum yapabilirsiniz.

Us Psikoloji’yi Instagram’dan takip edebilirsiniz.

Give a Comment