Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)  Nedir?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, çocukluk çağında başlayan, ancak olumsuz etkilerini ileri yaşlarda da gösterebilen bir hastalıktır. Kişinin sosyal, eğitim ve çalışma hayatını etkiler ve psikiyatrik sorunlara yol açar. Hiperaktivite bozukluğu, alışılagelmedik ve normal olmayan derecede, kişinin aktif olması durumudur. Hiperaktivite bozukluğu, genellikle çocuklarda okula başladığı zaman dikkat eksikliği ile birlikte belirgin bir şekilde fark edilir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda, ülkemizde her 20 çocuktan birinde DEHB olduğu görülmüştür. Aynı zamanda, çocuklarda en sık rastlanan psikiyatrik bozukluktur. Erkeklerde, kızlara oranla daha sık görülür. Ailesinde DEHB olan kişilerde %75 oranında bu hastalık görülmüştür. Bu da şunu gösteriyor ki, bu hastalık genetik kökenli, nörobiyolojik bir hastalıktır.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

  • Dikkat Eksikliği Belirtileri: Odaklanmada problemler, dikkati sürdürememe, detayları kaçırma ve hata yapma, unutkanlık, gürültü ve kalabalık gibi etkenlerle dikkatin hızlıca dağılması gibi belirtiler görülür.
  • Hiperaktivite ve Dürtüsellik Belirtileri: Mekan farketmeksizin sürekli koşuşturma, aşırı hareketli olma, uzun süre sabit duramama, karşısındakinin sözünü kesme, oyunlarda sırasını bekleyememe, sabırsızlık gibi belirtiler gösterir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Tedavisi

Öncelikle tedavinin amaçlarından biri, kişinin eğitim ve çalışma hayatında başarı sağlayabilmesi adına dikkatinin toplayabilmesidir. Bir diğer hedef, günlük hayatta kontrol edilemeyen ve kişiye zorluk yaşatan aşırı hareketliliğin normal düzeylere getirilmesi ve dürtüsellik belirtilerinin kontrol altına alınmasıdır.

Çocuk hastalar için, tedavi süresince ailenin bu konuda bilinçli ve dikkatli olması önemlidir.Dikkat eksikliğinin yarattığı eğitim hayatındaki başarısızlık aile tarafından anlayışla karşılanmalı ve çocuğa destek olunmalıdır. Bu konuda çocuğun kendine olan güveninin artması adına, ilgi duyduğu alanlara yönlendirmek yararlı olabilir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu için bir uzman tarafından verilen ilaçlar kullanılması, çocuğun konsantrasyonunun artmasına ve aşırı olan hareketliliğin azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda öğretmenler ve ailenin desteği ile bu hastalık atlatılabilir. İlaç tedavisi ile birlikte, bilişsel davranışçı terapi, dikkat artırma eğitimi gibi yöntemler tedaviden olumlu yanıt almayı kolaylaştırır.

Sonuç

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun zeka ile bir ilgisi yoktur. Bu bozukluğa sahip kişilerde her türlü zeka düzeyine rastlanır. Kişiye DEHB tanısının konulabilmesi için arada bir görülmesi ya da yukarıda bahsettiğimiz belirtilerden azının olması yeterli değildir, kişide bu belirtilerden en az 5-6 tanesinin birçok ortamda ve çok sayıda görülmüş olması gerekir. DEHB olan kişiler tedavi edilmezse, sosyal ilişkileri, eğitim hayatı kötü yönde etkilenebilir ve ileri yaşlarda iş hayatında ve evliliklerinde sorunlarla karşılaşabilirler. Aynı zamanda bu kişilerde sigara, alkol ve diğer maddelere bağımlılık görülebilir.

Us Psikoloji’yi Instagram‘dan da takip edebilirsiniz.

Give a Comment